Ako vybrať správnu dosku

Ktorú dosku si vybrať? Plastovú/drevenú/bambusovú?

Nachádzajú sa v každej kuchyni, či už doma, alebo u profesionálov. Používajú sa každý deň na krájanie, sekanie, servírovanie, drvenie... Vyrábajú sa z rôznych materiálov, no najčastejšie používané sú drevo, plast, bambus. Dosky zo skla, mramoru či žuly sú nebezpečné pre svoj extra hladký povrch. Nože sa rýchlo otupia, znehodnotia a nám hrozí vyššie riziko porezania. 


Dôležité kritériá

Mali by sme vedieť, ak plánujeme kúpiť novú, aké faktory by sme mali pri výbere dosky zohľadniť. Na čo prihliadať:

1. šetrnosť k životnému prostrediu (plast, drevo, bambus)

2. tvrdosť dosky

3. odolnosť voči baktériám

4. bezpečný povrch dosky pre ostrie noža

5. ako ľahko sa čistí doska od mastnoty a nečistôt

6. údržba dosky

7. ako dlho nám bude slúžiť

8. dizajn

 

Stačí jedna doska?

Doska na surové mäso a ryby, jej ideálna veľkosť by mala byť 20x40 cm. Doska na krájanie pečiva, rozmery sú podľa tvaru bochníka, na čerstvú zeleninu a ovocie by mala byť taká, aby sa nám pohodlne pracovalo. Dôležité je však dodržiavať surovinovú separáciu, aby nedochádzalo ku kontaminácií baktériami.

 

Drevené dosky  – používajú sa v každej domácnosti. Ak sa pracuje s veľmi drahými a ostrými nožmi, je lepšie použiť mäkké drevo, ako borovicu či smrek. Najobľúbenejšie je stredne tvrdé drevo, ako dub, buk či orech, s výrazne farebnou, strakatou exkluzívnou kresbou. No aj veľmi tvrdé drevo, ako jaseň je vyhľadávané pre svoju krásnu elegantnú kresbu.  Kvalitná drevená  doska nám vydrží dlho, hoci ide o nákladnejšiu investíciu. V dreve je kyselina trieslová, ktorá má antibakteriálne účinky, a pri zarezaní sa uvoľní. Ryhy sa dajú opraviť prebrúsením a ošetrením dosky kokosovým olejom, alebo včelím voskom. Umývame vodou a saponátom, položené po výške sušíme.


 

Plastové dosky – sú v rôznych farbách a tvaroch. Ľahko sa urdžiavajú a sú odolné voči vysokým teplotám v umávačke, preto ich radi používajú aj profesionáli. Majú zdrsnenú povrchovú úpravu pre bezpečnejšie krájanie a sú pomerne mäkké, čiže nehrozí ani poškodenie nožov. Je dôležité si dávať pozor z čoho je plastová doska vyrobená. Používa sa polypropylén a polyetylén


 

Bambusové dosky  -  bambus nie je typické drevo, pretože je to trávnatá rastlin. Napriek tomu prevyšuje kvalitou drevo, je trvanlivejší, ľahký, hladký, absorbuje vlhkosť a nepohlcuje pachy. Nenapučiava sa a nedeformuje. Doska sa ľahko čistí a rýchlo schne.


 

Funkcia dosky

Doskou chránime povrch stola pred poškrabaním a nečistotami. V dnešnej dobe nemá len funkčný charakter, ale aj estetický. V stojane rozdelené podľa toho, čo ideme práve krájať mäso, zeleninu, či pečivo, dobre označené nápisom, farbou. Môžu byť vložené do ochranného krytu, alebo len tak opreté o stenu. Záleží na nás, aký variant si zvolíme.

 

 

Copyright © 2016 - ECO DESIGN   |   Všetky práva vyhradené   |   Webdesign: Reklamná agentúra DANMO